ИЗЛОЖБА ОТ ВКЪЩИ НА \“ ЙОРДАНОВИ АРТ \“

Добре дошли на нашата ИЗЛОЖБА ОТ ВКЪЩИ, тук ще се потопим в историята на една семейна традиция, която пази магията на хилядолетен български обичай.

Празникът Сурва е една от най-древните традиции на Балканите. В древността играта със страховити маски съпроводена от оглушителния звън на хлопатари и звънци е бил начинът да се прогонят всички зли духове и сили. С настъпването на новата година кукерите сурвакари са играли във всяка къща в селото за здраве, плодородна година и берекет.

Вече три поколения семейство Йорданови вплита магията на Сурва в своето изкуство. Дядо, баща и син над 50 години изработват кукерски маски и предават магията на българския обичай. Людмил Йорданов (син) е човекът, който ще ни запознае отблизо със света на тяхното творчество.

„Йорданови АРТ и Приятели” е името на новосъздадената кукерска група дело на Людмил и неговия баща Емил. Една сбъдната мечта, за която те работят години наред. Благодаря Ви, че посетихте нашата виртуалната ИЗЛОЖБА от вкъщи на “Йорданови АРТ”. Тук ще имате възможност да закупите всяка една от изложените маски (ритуална или сувенирна),  също така ще можете да и да заупите картичка с автограф от АРТиста като по този начин всички средства от картичките ще отидат за обогатяването на кукерската ни група.

И след като вече сте тук и се запознахте с машата идея нека преминем към същинската част, а именно нашите сувенирни и ритуални кукерски/сурвакарски маски. Приятмо гледане!

Изпрати съобщение!